Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910) var sønn av en norsk pastor. På skolen i Christiania (Oslo) Ibsen var en av hans medstudenter. Bjørnson deltok tidlig i bevegelsen for en nasjonal norsk teater og skrev noen poetiske skuespill som han ikke publisere. Mens en student, ble han en litteraturkritiker for Morgenbladet i 1854 og bidro kritikk samt historier til flere andre aviser. I 1857 lyktes han i å starte en litterær karriere da han skrev den historiske spelet Mellem slagene (Mellom Slagene) og ble sceneinstruktør ved Det Norske Theater i Bergen. I årene som fulgte deltok han i nasjonal politikk (som han gjorde hele sitt liv) og delt sine kreative aktiviteter mellom historiske tragedier og landets fortellinger som Arne (1858) og En glad gut (1860) «En glad gutt», som begge som var ment å vise et slektskap mellom den moderne bonden og sagaheltene gammel i sin taushet og kjærlighet til eventyr. Årene 1860-1863 tilbrakte han i utlandet, hovedsakelig i Italia, hvor han ble sterkt påvirket av Michelangelo og gresk skulptur.

Syttitallet var preget av et nytt besøk til Italia (1873-1875) og en sving mot realisme og sosiale problemer som produserte skuespill En fallit (konkurs) og Redaktøren (The Editor), begge i 1875. I Kongen (1877) » The King «, behandlet han med tap av kristne idealer i dagens sekulære samfunn, en bekymring som førte ham inn i en religiøs krise og en avvisning av kirken dogme. I 1882 forlot han Norge og tilbrakte fem år i utlandet hvor En hanske (1883) «En Gauntlet» ble skrevet, et spill der han angrep hykleri om seksuelle forhold samt liberale holdningen til Bohemians. I løpet av de følgende årene skrev han pedagogiske romaner som Det Flager jeg Byen og på Havnen (1884) «The Heritage av Kurts» og På guds Veie (1889) «I Guds vei», med sine viktigste tema for religiøs toleranse, samt som den pedagogiske spill Over oevne, Annet stykke (1895) «Over menneskelig makt».

Hans siste viktige spiller var Paul Lange og Tora Parsberg (1899), som behandler temaet politisk toleranse, og til slutt Nar den ny vin blomstrer (1909) «Når den nye vinen Blooms». Bjørnsons samlede verker ble utgitt i ni bind i 1919.

No Comments blogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *